Σεμιναρια και Πρωτοβουλιες για την Παγκοσμια Ημερα Ελευθεριας του Τυπου


Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, τo Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) συνεργούν σε μία σειρά πρωτοβουλίες που αφορούν την σημασία της Ποιότητας του Τύπου στην υπόθεση της Δημοκρατίας και της Καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου (3.5) προγραμματίζουν για τον Μάϊο του 2018
-       Ενα Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (2.5)
-       Μία Ημερίδα – Εργαστηριο για το καυτό θέμα των FakeNews (3.5)
-       Mία πειραματική δράση δημοσιογραφικού αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος, με τίτλο «Τhe PolkProject»(25.5)

Ολα τους θα υλοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας και Ξενοφώντος 2, Σύνταγμα και θα μεταδοθούν ζωντανά από τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ. 

Απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, στα στελέχη της ΕΡΤ, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Απαιτείται προεγγραφή και μετά από άσκηση/αξιολόγηση παρέχεται Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

Το πρώτο (Data Journalism Seminar), για μεσαίου επιπέδου εκπαιδευόμενους) αποτελεί συνέχεια του Φθινοπωρινού Σεμιναρίου, ωστόσο είναι ανοικτό σε νέους ενδιαφερόμενους, στους οποίους θα σταλεί υλικό προετοιμασίας. Σημειώνεται πως η δράση ολοκληρώνεται με τον σχηματισμό μίας ή δύο μικρών ομάδων που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας ένα έργο ΔΔ (Δημοσιογραφίας Δεδομένων) που θα διατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, το Φθινόπωρο του 2018. Οι σχετικές δαπάνες επιδοτούνται.


Το δεύτερο (Ημερίδα – Εργαστήριο για τις Ψευδείς Ειδήσεις) υλοποιείται σε συνεργασία με την FightHoax και εξετάζει το τοπίο των δυνητικών απαντήσεων στις τεχνολογικές προκλήσεις / κινδύνους που αναδύονται από τους νέους τρόπους ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης με την άμετρη και σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστική μεσολάβηση των νέων μέσων και των socialmedia.


Το τρίτο (Τhe Polk Project) δημιουργεί ένα διαδικτυακό αποθετήριο για μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν 70 χρόνια, επηρέασε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αποτέλεσε κατα πολλούς το πρώτο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου: Την δολοφονία στην Θεσσαλονίκη του δημοσιογράφου του CBSGeorgePolkHδράση ανοίγει τον δημόσιο διάλογο αλλά και καλεί την κοινωνία σε ένα συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα που θα ολοκληρωθεί την 3η Μαΐου του 2019.

Για την συμμετοχή είναι απαραίτητη ηλεκτρονική εγγραφή. Για τις 2.5 (Σεμινάριο ΔΔ) ΕΔΩ, ενώ για την ημερίδα-εργαστήριο των Fake News 3.5, η εγγραφή γίνεται μέσω φόρμας που θα βρείτε ΕΔΩ.

Για το 
Polk Project αλλά και τις άλλες επιμέρους δράσεις θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληροφόρηση, πρόγραμμα και οδηγίες για την οριστική δέσμευση θέσης στα ‘ζωντανά’ δρώμενα.
Blogroll